Wat betekend Bollywood nou eigenlijk en wanneer is het ontstaan?

Bollywood is de bijnaam van de Hindi talige film, video, en tv industrie in de stad Bombay. De naam Bollywood is ontstaan uit een samentrekking van Bombay en Hollywood. Zoals jullie vast al weten is dat India de grootste filmindustrie heeft ter wereld. Dat is gemeten door het aantal geproduceerde films. En je zal er niet versteld van staan dat de bekendste acteurs en actrices ter wereld naar India komen om in films te acteren.

De geproduceerde films zijn meestal in Hindi gesproken, alhoewel Engelse ondertiteling gebruikelijk is. Tegenwoordig hebben we bij de meeste Bollywood films ook Nederlandse ondertiteling, ideaal natuurlijk!. De meeste films zijn in het algemeen levendige musicals die tijdloze verhalen vertellen over liefde en onrust. Dit zijn flinke publiektrekkers. Ook buiten India hebben de films populariteit.

Geschiedenis Bollywood

De geschiedenis van Bollywood gaat terug tot 1913, toen de film Raja Harishchandra werd opgenomen. In de jaren 30 werden er al 200 films per jaar geproduceerd. De eerste film met geluid was dan ook al gelijk een jaar erna uitgekomen, namelijk Alan Ara. De eerste kleurenfilm “Kishan Kanya”werd geproduceerd in 1937, dus 24 jaar na de eerste film.
In de jaren 70 en 80 werden er veel actie-western films uitgebracht. Een van de meeste succesvolle films in dezer jaren was Sholay. In de jaren 90 zijn weer terug gevallen op Romantische films.
Eind 20ste eeuw werd de filmindustrie bijgebeend door de productie van televisieprogramma’s en videospelletjes. Tegenwoordig hebben we natuurlijk Zee Tv om maar een van de vele voorbeelden te noemen. Tegelijk werd het ook interessant om films te maken met een wat lager budget en in het buitenland.
Aan het begin van de 21ste eeuw begonnen de films ook door te breken in Europa. En de Romantische films blijven nog steeds populair bij het publiek.
Zie hier een leuke voorbeeld van een Bollywood song.

Wil je ook leren Bollywood dansen? Kom dan langs bij Bollywood dansschool Indian Passion.